De Klik

De Klik


Het kan iedereen van ons overkomen, die klik, het gebeurt zonder dat we er eigenlijk bij nadenken. We zien iemand dingen doen die ons zo overwelmen dat we eigenlijk de realiteit verliezen en dat we deze persoon zullen volgen en steunen, op het maniakale af.”Waar heeft hij het nu over?” Hoor ik jullie denken. Nu, ik heb het over fans en dan wel over de fans die we vaker wel eens ‘fanboys’ noemen. Ze zijn er in alle culturen, rassen en werelddelen. Zelfs ik ben er ooit aan te prooi gevallen. In mijn geval heette die persoon Michael Schumacher, de persoon die als Rode Baron en Regenmeister titel na titel en talloze overwinningen boekte zodat de concurrentie werd gereduceerd tot een hoopje as. Mijn kamer was jaren net een tempel gericht aan die regengod. Toen stopte mijn held in 2006, het feest was voorbij. Wat nu gedaan? Ik ging net de puberteit in, dus je wordt stilaan ouder en gaat meer en meer denken als een volwassene. Mijn denkwijze veranderde. Waarom supporteren voor één man als je kan genieten van de kunsten van vele anderen? Zo werd ik als het ware herboren als een fan die meer geeft om objectiviteit en respect voor alle coureurs, zelfs de kleintjes. Natuurlijk zou je dat vanuit mijn avatar en handtekening niet zeggen met al dat Ferrari rood. Ach, sommige dingen krijg je er gewoon niet meer uit.

De val van een held en de opstanding van een rivaal


De laatste jaren stond er een nieuwe grootheid op in de sport. Hij won zowaar een race in een Toro Rosso, ging naar Red Bull en hielp het team uitgroeien tot DE nieuwe waardemeter in de F1. Yep, Sebastian Vettel is in the house! Toch gebeurde het niet opnieuw, ik kreeg geen voeling met die Duitser ondanks dat de werkwijze en carrière vaak op het enge af lijkt op die van Schumi. Sterker zelfs! Ik kreeg voeling met een van de voornaamste concurrenten van Vettel. Namelijk Fernando Alonso. Toch heb ik geleerd Vettel te appreciëren in plaats van te verachten zoals veel Alonso fans dat vaker doen. Zijn pure snelheid en soms dominante manier zijn soms zo indrukwekkend dat het een beetje heimwee meebrengt naar de oude tijden van weleer toen mijn idool de koning des sport was.


Toen kwam er in 2010 een spook vanuit het verleden terug, het verging helaas anders. Dit keer geen titels en talloze overwinning. Neen, een pole die hij dan ook nog moest afgeven aan Mark Webber vanwege een domme fout een Grand Prix eerder, wordt door Schumi zelf aangehaald als het hoogtepunt van zijn comeback. Sneu? Op zich wel, maar het lijkt erop dat de man die ooit als meedogenloos te boek stond iets als mens heeft geleerd van zijn comeback. De goede samenwerking met Rosberg was volgens hem een les die aantoonde dat het ook anders kan. Dat Mercedes nu in 2013 hoge heren geworden zijn zal waarschijnlijk toch een doorn in het oog van de ooit zo machtige Schumacher zijn. Toch denk ik dat hij er vrede mee kan hebben en dat hij nu geniet van een welverdiend pensioen.

To the point


Tijd om ‘to the point’ te komen met deze column, wat ik wil aantonen met dit schrijfsel is dat door ouder worden en anciënniteit e ervaring van een sport serieus kan veranderen. Twee heren die o zo veel op elkaar lijken worden door dezelfde persoon anders ervaren en beleefd. Ik wil hiermee een oproep doen aan alle F1 fans om de eeuwige strijdbijl te begraven en je rivalen met wat meer respect te behandelen. Ik zal niet voor Vettel beginnen juichen als hij weer eens een titel op zijn naam schrijft, toch wil ik de nog steeds jonge Duitser een hart onder de riem steken als Fernando Alonso supporter, want hij krijgt nog altijd veel ‘bullshit’ te verwerken van bepaalde fans. Je moet er de commentaren op bepaalde sites maar eens op nalezen, op het walgelijke af zelf, zoiets verdient een kampioen als Vettel zeker niet. Als je als volger van de sport een klik krijgt met een coureur dan is dat zeker niet slecht, maar je moet evenveel respect tonen voor de anderen. We leven immers in een nieuwe ‘golden age of F1’ met kampioenen als Kimi Räikkönen, Lewis Hamilton, Sebastian Vettel, Fernando Alonso en Jenson Button. Laten we ook niet de smaakmakkers van vandaag vergeten zoals Sergio Pérez, Romain Grosjean, Nico Hulkenberg en zo vele anderen.

Ik dank jullie voor het lezen van mijn eerste schrijfsel en wil jullie een leuk aanstaand weekend toewensen zodat we weer eens kunnen genieten van het wonder dat formule 1 heet.

Maikel

Deze column is geschreven door Maikel Joosten a.k.a. maikel0230 (GPpits.net) a.k.a. force maikel (F1fanatic)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s